Skoči na glavno vsebino

Šolska knjižnica CIRIUS Kamnik je sestavni del vzgojno-izobraževalnega dela Osnovne in  Srednje šole ter Doma. Hkrati nudi podporo strokovnemu delu in dejavnostim vseh ostalih enot in oddelkov Centra.  Namenjena je izvajanju knjižnične in knjižne dejavnosti za učence in dijake,  dopolnjevanju  strokovnih potreb in zahtev pedagoškega, psihološkega, svetovalnega ter zdravstveno-terapevtskega kadra, timu mobilne službe ter vsem ostalim zaposlenim delavcem.

Poslovni čas:

pon:                  12.30 – 13.15,  14.45 – 18.00

tor, sre , čet:   8.15  – 10.45,  11.30 – 15.30

pet:                    8.15 –  10.45,  11.30 – 14.30

 

Posebnosti in prilagoditve:

Arhitektonsko prilagojena in funkcionalno urejena knjižnica se nahaja v drugem nadstropju. Sestoji iz štirih prostorov : centralni za uporabnike,  pisarna – delovni prostor knjižničarke, čitalnica in zunanja terasa. Knjižnica je dostopna gibalno oviranim uporabnikom zaradi dodanih prilagoditev: dostop z dvigalom, klančine, široka vhodna vrata z odpiranjem na senzor, ograja, široki prehodi za dva vozička, višina čitalniških miz, premična korita, udobne vreče in blazine.

Prilagojene so tudi storitve in metode dela knjižničarke: izposoja poteka počasneje in pozorneje do uporabnikov, daljši izposojevalni roki, upoštevanje komunikacijskih težav otrok in mladostnikov, nudenje fizične pomoči ter nadomestna komunikacija.

Prilagojena je nabava knjižničnega gradiva in knjižnih zbirk: poleg leposlovja za otroke in odrasle, strokovno zbirko prioritetno dopolnjujemo s specialno-pedagoškim, psihološkim, medicinskim, terapevtskim in leksikografskim gradivom. Knjižnica hrani tudi posebne zbirke: gradivo o hendikepu, žalovanju, specialne otroške knjige za posebne potrebe, antikvarne knjige, faksimile.               

Med obiskovalci prevladujejo uporabniki s posebnimi potrebami – gibalno ovirani in dolgotrajno bolni učenci in dijaki od 6. do 26. leta, ki pri svojih vsakodnevnih opravilih in šolskih dejavnostih potrebujejo dodatno pomoč in pozornost, ki jo po potrebi pri izposoji ali med izvajanjem bibliopedagoških dejavnosti nudi tudi šolska knjižničarka.

 

Bibliopedagoško delo:

KIZ:      Izvajanje knjižnično informacijskih znanj za učence, dijake;  

             Sodelovanje knjižničarke z učitelji na delavnicah OŠ, SŠ;

             Terapevtske ure s psom v knjižnici

Interesne dejavnosti:     Ure pravljic in zgodb        

                                           Knjižničarski krožek

                                           Postavljanje knjižnih razstav

Bralne dejavnosti in projekti:

Mesec april – Mesec knjige

NAJ bralec

Knjižne uganke

Knjigobežnice

Beremo skupaj

Rastem s knjigo

​KNJIŽNIČARKA: Mateja Perko

TEL. 01 830 13 15

e: mateja.perko@cirius-kamnik.si

Related Images:

(Skupno 1.647 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost