Skoči na glavno vsebino

Projekt mladinske izmenjave se je dogajal v CIRIUSu Kamniku od ponedeljka, 30. 5, do petka, 3. 6 2016. Vključene so bile 3 skupine mladostnikov s posebnimi potrebami iz različnih institucij- CIRIUS Kamnik, Escoula Profesional de Aveiro in Centar za odgoj i obrazovanje Durava Zagreb. Skupno je v aktivnosti sodelovalo 28 ljudi- 22 mladostnikov in 6 mladinskih voditeljev. Izvedbo mladinske izmenjave je omogočil program Erasmus plus, kjer smo preko slovenske nacionalne agencije za področje mladih Movit, pridobili sredstva za izvedbo aktivnosti.
Glavna tematika izmenjave je bila fototerapija, spoznavanje različnih kultur, izvedeti čim več o Sloveniji ter njeni pokrajini, in seveda izboljšati nas angleški jezik. V načrtu je bilo tudi taborjenje, samo ga nismo izpeljali zaradi slabega vremena.
V torek zjutraj smo imeli foto delavnico v kateri smo se učil ter spoznavali osnove fotografije ter cilje in načrte za samostojno fotografiranje v tekočem tednu. Po obilnem kosilu smo se odpravili na Zbiljsko jezero, kjer smo se vozili u kanujih,se pogovarjali, ter navezovali stike. V sredo smo si ogledali Bled in obiskali escape room »The Game«, kjer smo si morali izboriti izhod iz sobe s tem, da smo iskali vilinski prah. Čez dan smo uživali v pogledu na jezero, si prihajali še rahlo bližje ter počasi spuščali tuje ljudi v naš osebni prostor.
V četrtek smo šli v glavno mesto Slovenije, Ljubljano. Ogledali smo si stari del mesta. Naši vodički sta bili Kristina in Marjeta. Kristina je kot EVS prostovoljka eno leto delala in bivala v portugalski šoli EPA. Vsi vpleteni so bili veseli, da so se ponovno srečali. Vodički sta nas popeljali na ljubljanski grad, kjer smo si ogledali grad ter znamenitosti ter razgled, ki je segal po vsej Ljubljani. Po ogledu smo šli na kosilo v restavracijo Druga violina, kjer delajo osebe z posebnimi potrebami. Ko smo prispeli nazaj v CIRIUS Kamnik, smo se udeležili programa taborjenja, predstavili vsak svojo institucijo in imeli večerjo- piknik. Po tem smo se zabavali z ljudmi, ki so bili 3 dni nazaj še popolni tujci. Pozno zvečer smo imeli evalvacijo. Pogovarjali smo se o tem kako se je naš pogled na svet spremenil v roku 4 dni ter kako gledamo na svet v tem trenutku, kje smo napredovali, kaj je bilo dobro in kaj bi lahko še izboljšali.
V petek zjutraj smo nekateri imeli fotodelavnico, v kateri smo šli samostojno fotografirat, da smo videli kaj smo odnesli od tega tedna. Drugi dve skupini pa sta se poskusili v kulinariki ter pripravili vsaka svojo nacionalno značilno jed. Po tem je sledil najtežji del, ki se imenuje slovo, poslavljali smo se približno eno uro, iz Kamnika so Portugalci odpravili v Italijo, kjer so prespali ter se naslednji dan želeli odpraviti v Porto. A je bil njihov let odpovedan, zato so jih s kombijem prepeljali v Zagreb, kjer so preživeli še en dan in eno noč, v ponedeljek pa so končno odleteli nazaj. Hrvati so se odpeljali nazaj domov brez zapletov.
Tudi mi smo odšli domov, polni novih doživetij, spoznanj o sebi in o svetu ter okrepljeni z občutkom, da smo zmožni komunicirati v angleškem jeziku in sobivati ter deliti svoje svetove z drugimi, ki imajo tudi posebne potrebe in so nam bili pred izmenjavo popolni tujci. Kratko in jedrnat: dobili smo ogromno izkušenj na področju fotografije, jezika, ter pridobili nove prijatelje. Da pa bi še bolj krepili občutek evropskega državljanstva in pripadnosti Evropski uniji, smo vsi dobili domačo nalogo- in sicer si moramo ogledati dokumentarni film »Where to invade next« (Michael Moore, 2015) ter se informirati o določenih dobrih stvareh v Evropi.
 

avtor: Dijana Kožar in Aleksander Zarić

Related Images:

(Skupno 69 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost