Novice

Dan samostojnosti in enotnosti v luči projekta Moja čudovita država

20.12.2018
Konec decembra obeležujemo dan samostojnosti in enotnosti, ko se spominjamo dogodkov, ki so nas pripeljali do samostojne države. Slovenci smo se prvič v zgodovini zedinili o tem, kakšno državo si želimo, stopili smo skupaj in to tudi uresničili.
Pomembno je, da mladi razmišljajo o temah, povezanih z državljanskimi vsebinami, da razmišljajo o tem, kakšne zakone bi si sami želeli, kako bi uredili življenje v državi, katere pravice so jim pomembne, za kaj se je vredno boriti…Le tako bodo lahko kot odrasli aktivni državljani, ki jim ne bo vseeno za svojo domovino, za kraj kjer bivajo in za to, kaj se godi z njimi. Prav zaradi tega smo v preteklem šolskem letu pripravili vsebino mladinske izmenjave, ki se dotika omenjenim tem in se prijavili na razpis Erasmus + preko MOVITA Slovenija. K sodelovanju smo povabili mlade iz Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava iz Zagreba. Menili smo namreč, da nas podobna prizadevanja v preteklosti povezujejo v tem, da lahko najdemo skupne točke za razmišljanje, prav tako je bila prednost to, da mladi vsaj melo poznajo jezik sosednje države in lahko medsebojno komunicirajo tudi o zahtevnejših temah. V juliju smo izvedli mednarodno izmenjavo, na kateri so se mladi pogovarjali o tem, kakšno državo bi si želeli, če bi imeli možnost sami odločati o ustavi, zakonodaji, šolskem sistemu in ostalih zakonih. Izkazali so veliko mero inovativnosti, zagnanosti in mladostne modrosti, ki išče nove poti in nove rešitve. Tako se lahko veselimo dejstva, da tudi današnjim mladostnikom ni vseeno, v kakšni državi živijo.

Svoj pogled na mladinsko izmenjavo je opisala Tamara:

»Med poletnimi počitnicami se je osem slovenskih najstnikov in štirje spremljevalci iz CIRIUS Kamnik od 23. 6. 2018 do 29. 6. 2018 odpravilo na mladinsko izmenjavo v Pineto pri Novigradu na Hrvaškem. Pridružilo se jim je še osem hrvaških najstnikov in trije njihovi spremljevalci iz zavoda Dubrava iz Zagreba. Projekt z naslovom Moja čudovita država je financiral program ERASMUS +. Tema naših pogovorov in aktivnosti je bila »Moja država«. V enem tednu smo mladostniki sodelovali, se družili, ustvarjali, bili kreativni in se tudi malce naučili novega jezika. Hrvati so se naučili malce slovenščine, slovenci pa malce hrvaščine.
Teden je hitro mineval, mladostniki smo uživali ob vsakodnevnih novih dogodivščinah. Ko smo vsakega posebej vprašali, kaj so se naučili, kaj jim je najbolj ostalo v spominu in če so ohranili kakšne stike, so odgovorili nekako takole:
»Naučili smo se zelo veliko. Vsak posebej se je naučil malce kulture svojih držav, jezika, zanimivosti po katerih jih lahko svet spozna, znane pesmi, ki jih vsaka država posluša,… Mislimo, da smo se pa najbolj naučili tega, kako sodelovati med sabo, se poslušati in se zabavati tudi brez telefona ali računalnika. Najbolj nam bo ostalo v spominu naše vsakodnevno druženje, smeh, ples, plavanje, različne družabne igre, »gore sladoleda«, petje in pristni človeški odnosi. Seveda smo pa v stiku z vsemi udeleženci še naprej, saj mislimo, da bodo ta prijateljstva ostala za vedno!«.
Kot lahko vidite, smo se vsi udeleženci neizmerno zabavali ta teden, in upamo, da se bodo ta srečanja nadaljevala še vrsto let. Hvala vsem udeležencem za čudovit teden in predvsem hvala ERASMUS-u + za pomoč pri uresničitvi tega projekta!«
avtor: Tamara Belec in Veronika Lisjak Banko