2021
19.04.2021
TEKMOVANJE "RAZVEDRILNA MATEMATIKA"
Na tekmovanju "Razvedrilna matematika", ki je potekalo 1. 4. 2021, sta učenca IVO KRIŠTOF, 2. r OŠ (mentorica Nataša Petrović) in PETER RUS, 3.r. OŠ (mentorica Simona Janežič) prejela bronasto priznanje.

ČESTITKE!
17.03.2021
Mednarodni likovni natečaj
Na mednarodnem likovnem natečaju so med 10 % najboljših od vseh sodelujočih izdelkov uvrstili likovno delo »Obiramo sadje«, ki ga je izdelala
MANCA POTOČNIK iz 3. razreda.
Z izdelkom sodeluje na mednarodni likovni razstavi, ki je letos v virtualni obliki dostopna z otvoritvijo razstave v četrtek 11. 3. 2021 ob 17:00 uri. Otvoritev razstave bo potekala v živo na Facebook strani organizatorjev natečaja.
Mentorica: Simona Janežič
ČESTITKE, MANCA!

20.01.2021
OBISK MINISTRICE ZA ŠOLSTVO
V ponedeljek, 11. 1. 2021, nas je obiskala ministrica dr. Simona Kustec. Zanimalo jo je, kako poteka delo v našem centru kot enem redkih odprtih šolskih ustanov. Ogledala si je delo v osnovni in srednji šoli ter zdravstvu s terapijami. Izpostavili smo dileme, s katerimi se srečujemo v zaostrenih epidemioloških razmerah. Pokazala je razumevanje za naše težave in izrazila zadovoljstvo z našim delom. Obljubila je, da se kmalu ponovno srečamo.
2019
24.12.2019
Božični bazar in sejem delitve v CIRIUS Kamnik
V CIRIUS Kamnik smo 20. decembra 2019 organizirali božični bazar in sejem medsebojne delitve, kar je bilo hkrati tudi tradicionalno srečanje partnerjev iz lokalnega okolja Kamnik: društva Makadam, socialnega podjetja Reciklarnica, Dnevnega centra Štacjon in CIRIUS Kamnik. Partnerje povezuje dobro sodelovanje v različnih aktivnostih, med njimi številne potekajo v okviru projekta Spodbujanje socialne vključenosti otrok in mladih s posebnimi potrebami v lokalna okolja, katerega nosilec je CIRIUS Kamnik, vodi pa ga dr. Dušan Rutar. Projekt je namenjen širitvi socialne mreže mladostnikov ter njihovemu postopnemu vključevanju na trg dela. Dogodek je bil namenjen izmenjavi izkušenj, krepitvi medsebojnega sodelovanja ter predstavitvi izdelkov različnih organizacij.
09.09.2019
PUD v tujini v šolskem letu 2019/20
MEDNARODNO SODELOVANJE – ERASMUS+
PUD v tujini v šolskem letu 2019/20
Dijake 4. in 5. letnika programa ekonomski tehnik PTI in elektrotehnik PTI obveščamo, da se do petka 17. 10. 2019 lahko prijavijo na opravljanje delovne prakse na Finskem, ki bo potekala pomladi 2020. Potrebno je izpolniti prijavo, napisati motivacijsko pismo in napisati Europass življenjepis. Za več informacij in potrebne obrazce se obrnite na koordinatorko projekta Tanjo Kejžar.

09.09.2019
Udeležba na 49. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine
Tudi letos so se dijaki in dijakinje Srednje šole CIRIUS Kamnik udeležili tradicionalnih dni v Kamniku – Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine.
Mimoidočim so predstavili izdelke, ki jih delamo v CIRIUS Kamnik, predvsem v programu Postrehabilitacijski praktikum. Tako smo v okviru projekta Socialne vključenosti otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ponovno okrepili in stkali nove vezi z ožjim in širšim okoljem.
Tokrat zaradi nekoliko slabšega vremena ni bilo toliko obiskovalcev kot lani, vendar zaradi tega nič manj zanimivo in koristno. Udeleženi mladostniki in mladostnice so tako pridobili nove prodajne izkušnje, preizkusili pa so se tudi v komuniciranju v angleškem jeziku, saj so našo stojnico obiskali Američani, Nemci, Nizozemci …
Mimoidoči, kateri so za naše izdelke pokazali veliko zanimanja, so naš trud in pristop nagradili s prostovoljnimi prispevki.
Koristnost udeležbe na dogodku smo podkrepili z odločitvijo, da se Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine udeležimo tudi naslednje leto, ko bodo že petdeseti po vrsti.

28.03.2019
ERASMUS+, PREMIER, Peer Review – More Impact, Excellent Results
Od 1. 9. 2017 sodelujemo v dvoletnem projektu Erasmus+ z naslovom Peer Review – More Impact, ExcellentResults. Gre za projekt strateških partnerstev, KA2, v katerem sodeluje 10 srednjih poklicnih šol iz 7 držav, in sicer Finske, Estonije, Švedske, Slovenije, Italije, Francije in Nizozemske. Glavna koordinatorica je finska ustanova Luovi. Tema projekta so mednarodne aktivnosti v srednjih poklicnih šolah in kako le-te izboljšati s pomočjo metode, imenovane kolegialno presojanje (Peer Review).Osredotočimo se na močna področja in področja, ki jih je mogoče izboljšati.Do zdaj smo izvedli že sedem kolegialnih presojanj, CIRIUS je sodeloval v treh, in sicer v Franciji (Lisieux), Italiji (Benetke) in na Finskem (Oulu). Maja 2018 smo mi pripravili srečanje štirih kritičnih prijateljev, ki so izvedli intervjuje z vodstvom, učitelji, vzgojitelji, terapevti, dijaki, prostovoljcema, partnerskima ustanovama (Dubrava in Luovi). Ugotovili so, da imamo veliko mednarodnih aktivnosti, ki potekajo znotraj ustanove. Potrebno bi bilo dodelati mednarodno strategijo. Naslednji obisk bo potekal 20. maja na Nizozemskem v mestu Gouda, v katerem bomo sodelovali tudi mi. Maja bo v Estoniji, na otoku Kuressaare, potekal tudi tretji sestanek koordinatorjev. Prvo, uvodno srečanje, je bilo v Helsinkih novembra 2017, drugo novembra 2018 v Rimu. Koordinatorji se ukvarjamo s kriteriji za mednarodne aktivnosti, kot so mobilnost dijakov, mobilnost osebja, internacionalizacija doma. Pripravljamo tudi izobraževalni modul za kolegialno presojanje v interaktivni obliki. Oktobra letos bomo v CIRIUS Kamnik organizirali konferenco, na kateri bomo predstavili projekt, ki prinaša koristi posameznikom (spoznavanje metode, učenje od drugih, širitev mednarodne mreže), pa tudi ustanovam (boljše razumevanje povezave med kvaliteto mednarodnih aktivnosti in strategijo, spoznavanje drugih evropskih ustanov). Sodelujoče ustanove so potencialni partnerji za nove projekte. Zadnje srečanje bo novembra letos na Nizozemskem.

2018
20.12.2018
Dan samostojnosti in enotnosti v luči projekta Moja čudovita država
Konec decembra obeležujemo dan samostojnosti in enotnosti, ko se spominjamo dogodkov, ki so nas pripeljali do samostojne države. Slovenci smo se prvič v zgodovini zedinili o tem, kakšno državo si želimo, stopili smo skupaj in to tudi uresničili.
Pomembno je, da mladi razmišljajo o temah, povezanih z državljanskimi vsebinami, da razmišljajo o tem, kakšne zakone bi si sami želeli, kako bi uredili življenje v državi, katere pravice so jim pomembne, za kaj se je vredno boriti…Le tako bodo lahko kot odrasli aktivni državljani, ki jim ne bo vseeno za svojo domovino, za kraj kjer bivajo in za to, kaj se godi z njimi. Prav zaradi tega smo v preteklem šolskem letu pripravili vsebino mladinske izmenjave, ki se dotika omenjenim tem in se prijavili na razpis Erasmus + preko MOVITA Slovenija. K sodelovanju smo povabili mlade iz Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava iz Zagreba. Menili smo namreč, da nas podobna prizadevanja v preteklosti povezujejo v tem, da lahko najdemo skupne točke za razmišljanje, prav tako je bila prednost to, da mladi vsaj melo poznajo jezik sosednje države in lahko medsebojno komunicirajo tudi o zahtevnejših temah. V juliju smo izvedli mednarodno izmenjavo, na kateri so se mladi pogovarjali o tem, kakšno državo bi si želeli, če bi imeli možnost sami odločati o ustavi, zakonodaji, šolskem sistemu in ostalih zakonih. Izkazali so veliko mero inovativnosti, zagnanosti in mladostne modrosti, ki išče nove poti in nove rešitve. Tako se lahko veselimo dejstva, da tudi današnjim mladostnikom ni vseeno, v kakšni državi živijo.

10.09.2018
Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine
Že dalj časa se trudimo, da bi okrepili vezi in sodelovanje z našim ožjim in širšim okoljem. Tako smo se v okviru projekta Socialne vključenosti otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami v lokalno okolje, ki ga vodi dr. Dušan Rutar, v petek, 7. septembra, udeležili 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku.
Dijaki in dijakinje Srednje šole CIRIUS Kamnik so mimoidočim predstavili izdelke, ki jih delamo v CIRIUS Kamnik (predvsem v programu Postrehabilitacijski praktikum na Srednji šoli, pa tudi v enotah Osnovna šola in Dom).
Udeleženi mladostniki in mladostnice so tako pridobili kar nekaj (novih) prodajnih izkušenj, preizkusili pa so se tudi v komuniciranju v angleškem jeziku, saj so našo stojnico obiskali Nemci, Slovaki, Britanci, Španci, Nizozemci, Rusi, državljani Bosne in Hercegovine in še kdo.
Še posebej smo bili veseli obiska ravnateljice Srednje šole Saše Markovič ter podžupana občine Kamnik (istočasno tudi v začasnem opravljanju funkcije župana) gospoda Igorja Žavbija, s katerim smo se zapletli tudi v prijeten pogovor.
Tako smo še poglobili našo vključenost v lokalno okolje, z obljubo, da se dogodka udeležimo tudi v naslednjem šolskem letu.
Mimoidoči, kateri so za naše izdelke pokazali veliko zanimanja, so naš trud in pristop nagradili s prostovoljnimi prispevki.
Da bi dogajanje na sejmu približali tistim, ki se dogodka niso mogli udeležiti, je prof. Rok Kralj posnel tudi zanimiv filmček.

05.09.2018
Izlet zaključnih letnikov SŠ
Dijaki in dijakinje letošnjih zaključnih letnikov SŠ so prvi šolski dan šolskega leta 2018-19 preživeli na ekskurziji v Oglej in Gradež v Italiji. Ogledali so si oglejsko baziliko ter znamenitosti Gradeža.
26.06.2018
Zaključek šolskega leta
V petek, 22.junija, je v telovadnici potekala zaključna prireditev ob koncu šolskega leta - z naslovom Dober dan, Enajsta šola. Osrednja tema proslave je bil Ivan Cankar, katerega 100-letnico smrti praznujemo letos. Govorne predstave so popestrile štiri glasbeno plesne točke.
Zbrane sta nagovorila direktor CIRIUS Goran Pavlič in podžupan občine Kamnik Igor Žavbi.

Prvič je bilo podeljeno najvišje odlikovanje CIRIUS Kamnik, ki sta ga prejela učenka osnovne šole Pia Radovan za za izjemne dosežke na intelektualnem in socialnem področju in dijak srednje šole Endi Edin Pašič za izjemne dosežke na umetniškem in kulturnem področju.
Vsi v dvorani so bili nad predstavo navdušeni. Prireditev je povezovala in režirala Mateja Perko, ki je na koncu vsem v dvorani zaželela prijetne počitnice in skodelico dobre kave, o kateri je zaključnem delu zapel in zaigral tudi glasbeni orkester.

13.06.2018
Dijaki in dijakinje SŠ na tržnici v Kamniku
V sklopu aktivnosti, ki jih v okviru projekta Socialna vključenost v lokalno okolje izvajamo v CIRIUS Kamnik – projekt vodi dr. Dušan Rutar – so naši dijaki in dijakinje v torek, 24. aprila 2018, na tržnici v Kamniku, predstavili nekaj izdelkov, ki nastajajo v sklopu naših aktivnosti v okviru projekta in širše. Šlo je predvsem za izdelke dijakov in dijakinj postrehabilitacijskega praktikuma, ki so plod dejavnosti v okviru Srednje šole, za čestitke ter izdelke iz gline, ki nastajajo v okviru pouka na Osnovni šoli, kakor tudi za proizvode iz lesa, ki se izdelujejo v popoldanskih urah na enoti Dom.
Dogodek je bil za naše dijake in dijakinje vsekakor zelo pomemben, saj jim je bilo omogočeno izdelke predstaviti lokalni javnosti, s čimer so lahko tudi v praksi preizkusili tisto, kar se učijo (to je »tudi prodajati«). Po odzivih sodeč so bili s popestritvijo na tržnici zadovoljni tudi obiskovalci naše stojnice.
Ocenjujemo, da je bil to eden izmed majhnih, a pomembnih korakov povezovanja naše institucije z lokalnim okoljem. V prihodnjem času je namreč naša želja – v okviru projekta Socialna vključenost v lokalno okolje in tudi sicer – še naprej izvajati aktivnosti, ki bi naše dijake in dijakinje še bolj povezale z lokalno skupnostjo. Tako podoben dogodek – v kolikor nam bo služilo vreme – načrtujemo tudi za 12. junij (od 10.30 do 12.00).
Dogodek nam je omogočilo Komunalno podjetje Kamnik, za kar se mu najlepše zahvaljujemo.

31.05.2018
Celodnevna ekskurzija SŠ
Celovec in Minimundus
V torek, 29. 5. 2018 smo na srednji šoli za dijake organizirali celodnevno ekskurzijo na Avstrijsko Koroško. Okoli 8. ure zjutraj smo se z dvema avtobusoma in štirimi kombiji odpeljali proti Celovcu, kjer so se nam pridružile tri vodičke z Avstrijske Koroške. Z njimi smo pot nadaljevali proti Gosposvetskemu polju in se poučili o zgodovini Slovencev na tem območju. Še posebej lepa se nam je zdela cerkev Gospe Svete, tako zunanjost kot notranjost s stranskimi oltarji, poslikanim stropom, orglami,… Bolj sproščujoč del je potekal ob Vrbskem jezeru v Minimundusu– »svetu v malem«. Potovali smo kot veliki popotniki iz dežele v deželo in si z zanimanjem ogledovali znamenite zgradbe, mostove, železnice, parnike,… Manjkal ni niti Blejski otok in Blejski grad, pa tudi NUK smo našli med svetovno »smetano«. Tik pred dežjem smo se uspeli razporediti po kombijih in avtobusih, med vožnjo domov pa nas je že spremljalo konkretno deževje. Zadovoljni in polni lepih vtisov smo se srečno vrnili v Kamnik, si zaželeli lep preostanek dneva in se poslovili.
28.05.2018
Mednarodno sodelovanje
V času od 22. 5. do 24. 5. smo v CIRIUS Kamnik v okviru Erasmus+ projekta PREMIER – Peer Review gostili skupino štirih udeležencev iz Italije, Estonije in s Finske, ki so v torek in sredo izvajali razgovore z različnimi skupinami na temo mednarodnih aktivnosti. Intervjuvali so vodstvo, koordinatorje, tujo učiteljico, EVS prostovoljca, študentki iz Estonije, zaposlene in dijake, ki so že sodelovali v mednarodnih aktivnostih, dve partnerski ustanovi (Luovi, Dubrava). Namen razgovorov je bil pohvaliti tisto, kar je pri pripravi in izvedbi dobro in opozoriti na tisto, kar bi bilo mogoče izboljšati. V sredo 23. 5. se jim je pridružilo devet koordinatorjev, saj je v projekt vključenih deset šol iz sedmih držav (Slovenija, Finska, Estonija, Italija, Švedska, Francija, Nizozemska). Udeleženci smo bili zelo zadovoljni z načinom dela in predlogi za naprej.
16.02.2018
Kulturni dan Srednje šole
V četrtek, 15. februarja 2018 smo na srednji šoli odšli v Ljubljano v Narodno galerijo, ki letos praznuje 100-letnico, in si pod strokovnim vodstvom ogledali stalni razstavi slovenskega in evropskega slikarstva.
V lepem zimskem vremenu smo preživeli poučen, prijeten in zanimiv kulturni dan.

14.02.2018
12. Mednarodni sejem učnih podjetij
... nadpovprečen uspeh dijakov in
dijakinj SŠ ...

13. februarja, na pustni torek, so se dijaki in dijakinje našega učnega podjetja TEAM, d.o.o., udeležili zdaj že tradicionalnega Mednarodnega sejma učnih podjetij v Celju. Tudi tokrat je bila udeležba na sejmu številna, saj se je na izvirno opremljenih stojnicah predstavilo kar 51 učnih podjetij iz petih držav – Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Litve in Bolgarije. V uvodnih nagovorih na otvoritveni prireditvi so ugledni govorniki poudarili pomembnost takšnih in podobnih dogodkov, saj le-ti predstavljajo odlično priložnost povezovanja teorije in prakse in so kot takšni zelo pomembni pri nabiranju izkušenj dijakov in dijakinj učnih podjetij po celi Sloveniji in Evropi.
Na letošnjem sejmu smo se predstavili s katalogom Morje plastike, v katerem smo obiskovalcem ponujali različne izdelke iz reciklirane plastike. Tako smo hoteli usmeriti pozornost na čedalje bolj pereč ekološki problem današnjega sveta – pretirano uporabo plastike. Ob delavnici, ki jo je skupaj z dijaki in dijakinjami izvajala spremljevalka Mojca Mali, smo istočasno ozaveščali javnost s pripravljenim filmom na to temo, dejstva o tem problemu pa smo predstavili tudi na naši facebook strani. Odločili smo se tudi, da te teme tudi v prihodnje ne bomo pustili vnemar.
Da nam je z idejo, trženjskim pristopom ter strokovno usposobljenim osebjem uspelo, priča tudi naš rezultat, saj smo se na mednarodnem sejmu uvrstili med deset najboljših učnih podjetij – TOP 10. Rezultat nas toliko bolj razveseljuje spričo dejstva, da zmorejo tudi naši dijaki in dijakinje kljub omejitvam dosegati najboljše rezultate in prepričati strokovno žirijo, ki so jo tudi letos sestavljali tisti, ki se s trženjem in stiki z javnostjo ukvarjajo profesionalno.