ŠPORTNO REKREATIVNO JAHANJE OSEB S POSEBNIMI POTREBAMI

 

Športno jahanje oseb s posebnimi potrebami delimo na dve področji:

1. Športno jahanje za osebe s posebnimi potrebami

2. Vožnja z vpregami (1993)


Pri športnem jahanju se osebe učijo jahalnih veščin, pravilnega seda na konju, pravilnega delovanja na konja (teža, vajeti, noge). Učenci si po svojih sposobnostih kolikor se le da samostojno pripravijo konja.

Pri tem gre za prijetno druženje s konji in jahači, ki imajo enak interes in, seveda, za učenje jahanja. Vse skupaj pripomore k socialni integraciji, ustvarjanju veselega razpoloženja in zadovoljstva, ki nastaja skozi gibalni dialog konj – človek.

GIBALNI DIALOG je komunikacija med konjem in jezdecem na osnovi telesnega gibanja in hkrati jezik za pravilno delovanje jezdeca na konja, kar v njem ustvari občutek sreče, usklajenosti in samostojnosti.

Cilji športnega jahanja so: učenje jahalnih veščin, razvijanje prijateljstva, odločnosti in potrpežljivosti, samodisciplina, koristna izraba prostega časa, razvijanje športnega duha in tekmovalnosti.

Možnosti športnega jahanja so: napredovanje v vrhunski šport in tekmovanja v mednarodnih merilih.

Športnike - jahače se glede na stopnjo gibalne oviranosti razdeli v 4 kategorije. Za vsako so predpisani različno težavni testi (dresurne naloge) glede na osvojen nivo znanja v okviru določene kategorije ter zahtevani dresurni liki za prosti program ob glasbi (free style, kür).

Po svetu so organizirana tekmovanja na državnih nivojih, mednarodna tekmovanja, evropsko in svetovno prvenstvo.

Dresurno jahanje za osebe s posebnimi potrebami je postalo tudi eden od športov, vključenih v paralimpiado.

Kontaktna oseba: Irena Setničar, inštruktorica jahanja - 041 987 846