ELEKTROTERAPIJA

 

ELEKTRIČNA STIMULACIJA

Električno stimulacijo uporabljamo predvsem kot živčno-mišično stimulacijo in protibolečinsko stimulacijo. S funkcionalno električno stimulacijo po potrebi opremimo otroke in mladostnike z namenom boljše kontrole in funkcije gibanja. Električno stimulacijo uspešno vključujemo tudi v program krepitve oslabelih, a normalno oživčenih mišic. Drugi sklop uporabe električne stimulacije predstavlja protibolečinska električna stimulacija (TENS), z možnostjo izbire diadinamskih tokov v kombinaciji vakumeda  in interferenčnih tokov.

                    

ULTRA ZVOK

Terapevtska uporaba ultrazvoka je indicirana pri stanjih po poškodbah lokomotornega aparata (zvin, izpah, poškodba mišice, poškodba tetiv) in pri boleznih lokomotornega aparata (sklepni in zunajsklepni revmatizem). Poleg tega se ga uporablja za mehčanje brazgotin, bolečinskih sindromih.

         

MAGNETOTERAPIJA

Terapija  s pulzirajočim magnetnim poljem v osnovi pomaga organizmu prebroditi bolezensko stanje s pomočjo izboljšane prekrvavitve in posredno boljše oksigenacije bolnega tkiva. Indicirana je pri posttravmatskih stanjih (poškodbe kosti, sklepov, kit, mišic, živcev), degenerativnih sklepnih boleznih, kroničnih ranah ter nekaterih drugih specifičnih stanjih. Zaradi specifike delovanja magnetoterapije je potrebno dobro poznavanje kontraindikacij.      

    

 

 TERAPIJA Z NIZKOENERGIJSKIM LASERJEM

Fizikalna terapija z nizkoenergijskim laserjem je relativno mlada oblika fizikalne terapije. Uporablja se predvsem na dveh področjih: celjenje ran in lajšanje bolečine, pri poškodbah mehkih tkiv, revmatskih obolenjih predvsem malih sklepov, izvensklepnem revmatizmu, nekaterih dermatoloških obolenjih, pri obravnavah brazgotin.

                                                                                                          

 

BIOFEEDBACK

Miomed med drugim omogoča tudi površinski elektromiografski (P-EMG) biofeedback. Z njim je mogoče spremljati električno aktivnost mišic s površinskimi elektrodami. Kaže se kot auditivni in vizualni signal. Pri naših otrocih in mladostnikih ga uporabljamo z namenom izboljšanja motorične kontrole prizadetega uda in učenja relaksacije mišičnih skupin.